póba mottó

Képtér Építésziroda Kft.

Teljeskörű építészeti tervezés az ország egész területén...

Képtér Építésziroda Kft. | Bemutatkozás


Benapozás vizsgálat készítés

 

Épületeinknél igény szerint lehetőség van benapozás vizsgálat készítésére, mellyel az év bármelyik napjára vetítve meghatározható a nap járása és beesési szöge. A vizsgálat szemléletesen bemutatja az épület benapozottságát napfelkeltétől napnyugtáig.

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 53/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 86. § (1) alapján a " lakás legalább egy lakószobája napfény által benapozott legyen, kivéve, ha ezt a település kialakult beépítése nem teszi lehetővé. Benapozottnak tekinthető az a helyiség, ahol a benapozás lehetősége február 15-én legalább 60 percen át biztosított."

Általánosságban a megfelelő benapozottságot a nyílászáróink megfelelő elhelyezésével biztosítjuk a tájolás illetve a helyi környezeti viszonyok figyelembevételével. Speciális esetekben, alkalmazhatóak felülvilágítók, fénycsatornák, fénytükrök is. Nem szabad azonban elfeledkeznünk a napvédelemről sem, hiszen a nem megfelelően kialakított nyílászáró-rendszer a nyári időszakban jelentős komfortérzet csökkenést okozhat, és a hűtési költségeket is jelentősen megnövelheti.

Érdemes kihasználni a téli és nyári napfény beesési szögének szignifikáns különbségét. Míg június 15-én a napsütés maximális beesési szöge 65 fok, február 15-én ez az érték jelentősen, 30 fokra csökken. Megfelelő építészeti módszerek alkalmazásával, pl. az ereszkinyúlás méretének helyes megválasztásával elérhető, hogy télen a helyiség napfényes legyen, viszont a nyároni hőségben ne érje közvetlen napsugárzás a szobát.

Benapozás vizsgálat február 15-én:

Benapozás vizsgálat június 15-én:

A két videót összehasonlítva megfigyelhető, hogy a téli napsütés mennyivel alacsonyabb szögben érkezik. A középső, négyzet alakú ablakon jól érzékelhető, hogy télen teljes egészében bevilágít a nap, míg nyáron alig éri közvetlen napfény a helyiséget. 

Ezzel az egyszerű példával remekül szemléltethető, mennyire fontos információkkal szolgál a benapozás vizsgálat a nagyobb épületek esetében is, ahol már jelentős energiamegtakarítást okozhat az előrelátó, gondos tervezés.

KÉPTÉR Építésziroda Kft. 

Árajánlatkérés

Alternative flash content

Requirements

Legújabb engedélyezett terv

Legnagyobb acélszerkezetünk