póba mottó

Képtér Építésziroda Kft.

Teljeskörű építészeti tervezés az ország egész területén...

Cikkek


Benapozás vizsgálat készítés

 

Épületeinknél igény szerint lehetőség van benapozás vizsgálat készítésére, mellyel az év bármelyik napjára vetítve meghatározható a nap járása és beesési szöge. A vizsgálat szemléletesen bemutatja az épület benapozottságát napfelkeltétől napnyugtáig.

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 53/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 86. § (1) alapján a " lakás legalább egy lakószobája napfény által benapozott legyen, kivéve, ha ezt a település kialakult beépítése nem teszi lehetővé. Benapozottnak tekinthető az a helyiség, ahol a benapozás lehetősége február 15-én legalább 60 percen át biztosított."

Általánosságban a megfelelő benapozottságot a nyílászáróink megfelelő elhelyezésével biztosítjuk a tájolás illetve a helyi környezeti viszonyok figyelembevételével. Speciális esetekben, alkalmazhatóak felülvilágítók, fénycsatornák, fénytükrök is. Nem szabad azonban elfeledkeznünk a napvédelemről sem, hiszen a nem megfelelően kialakított nyílászáró-rendszer a nyári időszakban jelentős komfortérzet csökkenést okozhat, és a hűtési költségeket is jelentősen megnövelheti.

Érdemes kihasználni a téli és nyári napfény beesési szögének szignifikáns különbségét. Míg június 15-én a napsütés maximális beesési szöge 65 fok, február 15-én ez az érték jelentősen, 30 fokra csökken. Megfelelő építészeti módszerek alkalmazásával, pl. az ereszkinyúlás méretének helyes megválasztásával elérhető, hogy télen a helyiség napfényes legyen, viszont a nyároni hőségben ne érje közvetlen napsugárzás a szobát.

Benapozás vizsgálat február 15-én:

Benapozás vizsgálat június 15-én:

A két videót összehasonlítva megfigyelhető, hogy a téli napsütés mennyivel alacsonyabb szögben érkezik. A középső, négyzet alakú ablakon jól érzékelhető, hogy télen teljes egészében bevilágít a nap, míg nyáron alig éri közvetlen napfény a helyiséget. 

Ezzel az egyszerű példával remekül szemléltethető, mennyire fontos információkkal szolgál a benapozás vizsgálat a nagyobb épületek esetében is, ahol már jelentős energiamegtakarítást okozhat az előrelátó, gondos tervezés.

KÉPTÉR Építésziroda Kft. 

Árajánlatkérés

Alternative flash content

Requirements

Legújabb engedélyezett terv

Legnagyobb acélszerkezetünk